Nicolas Cage, o comoara internationala


Este prima continuare din deloc scurta lui cariera si se pare ca lui Nicolas Cage chiar i-a placut sa-l joace iar pe Benjamin Gates, aventurierul pasionat de elucidarea secretelor istoriei Statelor Unite. In Comoara Nationala: Cartea Secretelor, miza e mare: descoperirea amanuntelor intunecate din spatele asasinarii presedintelui american Abraham Lincoln. Punctul de pornire? Descoperirea unei pagini disparute din jurnalul asasinului, John Wilkes Booth, care-l implica si pe un stramos al lui Ben in asasinarea lui Lincoln. Obsedat sa spele reputatia familiei, Ben porneste intr-o fantastica aventura prin Statele Unite si Europa. Sa vedem ce crede Nicolas Cage despre continuari, Helen Mirren, Ghost Rider si unchiul sau, Francis Ford Coppola.

Nu prea esti genul care face sequel-uri, deci de ce acest nou film?
Nu-mi place sa ma repet! Dar am facut noul film pentru ca sunt convins ca intrece originalul si aduce un subiect mai interesant, cu o miza mai mare. Prima oara cand am auzit de ideea cu Razboiul Civil, aurul Confederatiei, John Wilkes Booth si asasinarea lui Lincoln mi-am dat seama de potential, asa ca am acceptat prima continuare din cariera mea.

Ai modificat ceva la personajul tau, Ben Gates, ai profitat de ocazia ca faci primul tau sequel?
Prima intrebare pe care i-am pus-o lui Jerry Bruckheimer a fost "Au trecut trei ani. Eu nu mai sunt la fel, cum sa revin la Ben Gates?" Si el mi-a zis: "pai tocmai asta e schepsisul. Si personajul s-a schimbat!" Cei de la Disney au facut schimbari majore: Ben e mai vesel, mai fericit, poate si pentru ca i s-a ridicat o mare piatra de pe inima. Dupa evenimentele din primul film, a fost acceptat de lumea academica, care nu-l mai considera doar un ciudat plin de idei traznite.

Daca tot ai facut un sequel, de ce n-ai face si-o continuare la Ghost Rider?
Tot ce trebuie sa faca studiourile este sa puna mana pe telefon. Mie mi-ar placea la nebunie, ar fi superdistractiv.

Deci acum se poate spune ca n-ai nimic impotriva continuarilor?
Atata timp cat este loc sa lasi personajul sa evoulueze si ai un subiect mai bun decat in filmul original, clar n-am nicio problema sa fac o continuare.

Dar ce-ai spune despre o a treia "Comoara nationala"?
Cu Comoara nationala cred ca ar fi mai nimerit sa discutam despre o "comoara internationala"! Cu noul film am mers la Londra si la Paris si mi-a facut mare placere sa vad cum subiectul se dezvolta si geografic. Mi-ar placea sa gasim ceva care sa ma duca in Africa, Asia si asa mai departe. Sper ca Ben sa dea de urma unor amanunte interesante din istoria unor natiuni exotice si sa porneasca in cautarea indiciilor, pentru mine ar fi extrem de interesant.

Crezi ca personajul ti-a schimbat in vreun fel viata?
Datorita lui, privesc istoria cu alti ochi acum. Si-mi face placere sa merg in locuri incarcate din punct de vedere istoric. Daca-ti folosesti un pic imaginatia, e ca si cum ai calatori in timp.

Unchiul tau Francis Ford Coppola a facut un film in care este vorba si de calatoria in timp, Tinerete fara tinerete. Aveti vreun nou proiect impreuna, la 20 de ani dupa Paggy Sue se marita?
Da, a trecut ceva vreme de atunci. Daca m-ar suna, clar mi-ar placea sa facem ceva nou impreuna. Si ma bucur extraordinar ca regizeaza iar. Chiar i-am scris de curand un mail in care-i ziceam ca lumea are nevoie de filmele lui!

Ti-a fost usor sa joci intr-un film care pune autoritatile sub semnul intrebarii?
Poti intotdeauna face asta, cu conditia s-o faci intr-un mod politicos. Niciun sistem nu este perfect, defectele si scaparile apar inevitabil intr-o societate complexa. Dar poti oricand spune ceva de genul "aici e ceva neclar, vreau mai multe informatii". Nu vreau ca filmul sa capete conotatii politice, pentru ca este departe de a fi o incercare de a ataca guvernantii. Cartea secretelor este o legenda, dar sunt convins ca exista o multime de ale lucruri strict secrete despre care ne-am dori sa stim mai multe. Si atunci avem tot dreptul sa intrebam.

Cum a fost sa lucrezi cu Helen Mirren si Ed Harris?
Pe Helen Mirren am admirat-o inca de cand am vazut-o in Excalibur. Cand am vazut cand de frumos a interpretat-o pe Morgan Le Fay m-am indragostit de ea! E o tipa foarte pragmatica si stii ce m-a impresionat cel mai mult la ea? Ca dupa ce a castigat Oscarul pentru Regina, a acceptat acest film de aventuri, in maniera lui Douglas Fairbanks sau Errol Flynn. Pentru mine asta arata intelepciune si o mare dragoste de viata, ceea ce chiar m-a impresionat. Si e foarte amuzanta, in doua minute te simti cu ea de parca ai cunoaste-o de o viata, ne-am distrat super impreuna.

Cu Ed Harris am jucat in Fortareata, iar acum n-am avut prea multe scene impreuna. Este unul dintre acei actori extrem de convingatori atunci cand joaca si nu poti decat sa te apleci in fata talentului lui. E atat de grav si vorbele lui au atata greutate, incat te vrajeste. Cand am aflat ca a fost si el distribuit in film mi-am dat seama ca putem face ceva iesit din comun.

Care a fost cea mai solicitanta scena din Cartea secretelor?
Este una pentru care a trebuit sa filmam trei saptamani, atat de grea a fost. E vorba de scena platformei care se balanseaza. Mi s-a parut extrem de greu de realizat, fizic si matematic. Trebuie incontinuu sa ma gandesc ce ar trebui sa se intample daca eu fac un pas in directia aia, iar ea in directia cealalta si tot asa.

Ce poti sa ne spui despre filmul fratilor Pang, Bangkok Dangerous?
Am terminat postproductia si lansam filmul la sfarsitul lui februarie. Mi-a placut sa-l fac, dar nu este genul care sa placa publicului american si nici nu va fi pe placul studiourilor. E un film greu de inghitit, despre o relatie inter-rasiala care evolueaza neasteptat. Cred ca rolul meu este unul dintre cele mai bune pe care le-am facut de la The Weather Man incoace.

0 comentarii:

Parteneri

Free mp3 Music